събота, 5 декември 2015 г.

Алиански гробници в Източните Родопи - Любомир Миков

Алиански гробници в Източните Родопи - Любомир Миков
В. 24 часа: Убита преди 700 г. девойка предсказва бъдещето
Русокоса девойка на бял кон и със сабя в ръка може да предскаже бъдещето. В това са убедени жителите на родопското с. Звезделина, които са алиевити (един от двата основни клона в исляма- б.а.). Селото се намира на 12 км от Кърджали и е разположено на самия бряг на яз. "Студен кладенец". Според местните хора, ако човек се помоли пред гроба на митичното момиче, наричано Назар, то се явява в съня и предсказва бъдещето.
Легендата разказва, че девойката е убита при голяма битка в района. Погребана е там, където е намерен трупът й, а гробът й се превръща в култово място за местните хора.
Къз тюрбе, както се нарича гробът, е извън селото. Вратата на постройката, в която се намира, не се заключва никога, за да могат по всяко време на денонощието там да влизат хора. Самият гроб на Назар е дълъг около 3 м . Над него има плоча, на която е изписано името й и е нарисувано лице на жена. Върху гроба са натрупани различни дрехи, които вярващите даряват при посещенията си в тюрбето.
"Даровете се събират и след това се продават на търг. С парите се извършват ремонти или се правят курбани", твърди кметицата на Звезделина Селиме Сюлейман. Тя е от хората, които са виждали насън русото момиче.
"Предсказа ми, че ще имам второ дете, и дори определи, че ще е момиче", твърди кметицата. Жената имала здравословен проблем, но много е искала да роди втори път.
"Направих курбан и се молих, а същата нощ девойката дойде в съня ми и каза, че ще родя момиче", разказва Селиме. Предсказанието се е сбъднало точно след 9 месеца и 3 дни. "Бях още в родилно отделение на кърджалийската болница, когато отново сънувах момичето със сабята. Яви се в съня ми и поиска курбан. Казах, че ще направя, като се върна на село. Момичето обаче настояваше желанието да бъде изпълнено веднага. Близките на Селиме заклали жертвеното животно ирадали курбана край тюрбето още преди родилката и бебето да бъдат изписани.
Според кметицата много хора потвърждават, че девойката с коня предсказва в съня им дали техните желания ще се сбъднат. Това е и причината за почитта, която местните отдават на Назар.
"Всяка първа събота на май се прави голямо мае (събор), на което се колят като курбан телета и се раздава пилаф (месо с ориз). Идват много хора, не само местни, а и от околните села, от Хасковско и дори от Северна България и чужбина", твърди Селиме.
"Преди 10-ина години решихме да направим постройка с покрив над тюрбето, защото гробът беше започнал да се руши. Тогава пак сънувах момичето"със сабя и на бял кон", продължава разказа си кметицата. Според предание и преди много години е правен опит да се вдигне сграда над гроба.
"Някога хората направили покрив над Къз тюрбе, но в нощта след завършването му постройката била разрушена. Дори не останала следа от нея. Покривът бил захвърлен на няколко километра край с. Скалище", твърди 74-годишното деде (духовник) на Звезделина Фетхи Али.
Заради това местните хора направили курбан, с който да поискат разрешение за строежа. "После отново сънувах момичето. То ми каза "Разрешавам да ме покриете", твърди Селиме. Подобен сън е имала и друга по-възрастна жена от Звезделина.
"Събрахме дарения и започнахме строежа. Издигнахме стените, но успяхме да запазим вековния дъб край тюрбето, защото е грях да се отсече такова дърво", разказва Селиме.
След завършването на стените тя отново сънувала русата девойка. "Попита ме кой ще направи ъглите на покрива. Отговорих, че ще се намери човек, а момичето ми каза, че работата ще бъде свършена от мъжа ми", спомня си кметицата. По това време съпругът й работел като строител в Израел. Неочаквано той се върнал и наистина оформил ъглите на тюрбето.
"Гробът е на около 700 години", твърди Фетхи Али. Преди да влезе в тюрбето, той събува обувките си, след това се покланя 12 пъти на различни места около гроба и шепне молитва.
"Не се молим на гроба, нито на човека, който е в него, а на Аллах", казва духовникът. Той пояснява, че в тюрбетата са погребани хора, които са по-близко до Бога и се приемат като негови посредници. Местните вярват, че пръст, взета от гроба, където се намират краката на Назар, ги пази при дълъг път. "Пръстта се взема и се носи през цялото време. След като пътуването свърши, човекът прави курбан и връща пръстта обратно на гроба. Не е прието от тюрбе да се взема каквото и да било. Можеш само да носиш, не и да вземаш", обяснява Селиме.
Къз тюрбе попада в триъгълник, който се образува от 3 тюрбета на баби (духовни водачи) в района. Според легендата Назар е дъщеря на Сюрмели баба, чийто гроб е край близкото с. Широко поле, и сестра на Хъдър баба, който е погребан в местността Средна Арда и на Каип (безименен) баба.
Местните твърдят, че духовният водач без име, чийто гроб е на скалистия връх над Звезделина, е пророкувал преди столетия изграждането на яз. “Студен кладенец”.
"Нивите на село днес са под водоема. Още в стари времена Каип баба е предупредил местните хора да не ламтят за земя, защото тя ще бъде залята от много вода. Така и става", твърди кметицата.
Гробът на Каип баба е трудно достъпен, защото скалният връх, на който се намира, е доста стръмен. Хората колят курбан тук, но го раздават в селото. Гробът е скрит за висока скала, от която според преданието Каип баба е наблюдавал цялата местност.
"Край гроба по всяко време на годината дори и в най-големите жеги подухва хладен ветрец", твърди Селиме. Тя си е поставила за цел да намери средства за създаването на екопътека, която да преминава край тюрбето на Каип баба.източни родопи, източните родопи, алиани, алиански гробници, къзълбаши, бекташи, мюсюлмани, родопите, кърджали, момчилград, крумовград